Appelsinhaugen

Lørdag 12. Desember 2003 gikk jeg en tur oppover Finnsetveien med Furuhaugen som turmål. Dette er et fint hvilested og utsiktspunkt fra Mofjellet med utsikt over byen Mo i Rana. Nok en gang finner jeg et skilt som forteller oss at Applesinhaugen har ramlet ned fjellsida og havnet på Finnseta. Ved flere anledninger har jeg forklart at disse to steder intet har med hverandre å gjøre til tross for at de ligger i samme traseen opp på Mofjellet.

Furuhaugen også kalt Finnseta ligger omtrent midtveis oppe i Finnsetveien, mens Appelsinhaugen ligger helt oppe i fjellbrynet, ovenfor den senere bygde traktorveien lags kraftlinja. Både Hjørdis Hagen, Trygve Falch Olsen, Edith Grotnes, og jeg (Kaare Johansen) med flere var med på å lage navnet Appelsinhaugen. Dette ut fra den enkle forklaring at etter Thoras Meyers innsats med å få bygget Finnsetveien i 1935, brukte befolkning i Mo i Rana ofte denne stien opp på Mofjellet, og de tok ofte en pause på Appelsinhaugen for å spise... Ja nettopp, Appelsiner.

Andre traseer opp på fjellet var stien opp fra Svabo og Skistua. Stien opp til Mofjellet via Finnsetveien var i stor grad gravd ut av de møysommelige som bar materialer på skuldrene opp fjellsiden for å bygge seg hytter der oppe på Mofjellet i skoggrensen. Det som jeg kan huske i farta var hyttene til Monsen, Kiosk-Svendsen, Grotnes, Falch-Olsen og Rolf Johnsen.

Min far hadde også hytte nær Redvald Knudtson hytta lenger vest på fjellet. Jeg og min far bar opp materialene fra Thorasvingen, krysset overrennet i Fagråsen og videre opp Knudston stien. Før krigen hadde vi liter penger og appelsin var en luksusvare som enkelte bare nøt på skitur og i skog og mark. Kanskje hadde vi med en til hver, kanskje måtte vi dele opp appelsinen i båter for at det skulle rekke til alle.

En slik godbit måtte utsettes til det lengste på turen opp Mofjellet, og til en var ferdig med den bratteste lia opp Finnsetveien. Der de første solstråler treffer deg på veien opp, litt vest ovenfor traseen til kraflinja satte vi oss ofte ned for å spiste appelsiner. Derav navnet Appelsinhaugen, som i realiteten ikke var noen haug, men en slakk bakkehelling. Derfor var det ganske ofte på tur hjem en kunne en se appelsinskallene ligge spredt utover bakken som den fineste og frodigste multemyr.

Samer og andre fjellvandrere benyttet Finnsettveien som adkomstvei til Mo i Rana i gammel tid. Jeg hadde venner fra Vatna som fortalte meg at i gamle dager, gikk de enten over Mofjellet og ned Finnsettveien eller Svabo når de skulle handle på Mo. Dette var på grunn av at før vegen sørover langs fjorden (E6) ble bygget, var det ikke alltid mulig å komme forbi Ågflåget på flo sjø da bølgene slo direkte mot berget.

Dette er en tekst fra Nasjonalbibilotekts Arkiver med historiske fortellinger fra Mo i Rana og Mofjellet.

Øyvind Nilsen 27. Juni 2025

Visitors Online

We have 36 guests and no members online